TOKAT DEPREMLERI ETKILEMEZ AMA... KAF'TA GERILIM BITMEDI!

Uzmanlar 24 saatte 4'ten büyük 5 sarsıntının olduğu Tokat'taki deprem fırtınasını değerlendirdi. Prof. Dr. Arslan, Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattında beklenen büyük deprem hâlâ olmadı derken, Doç. Dr. Özmen, Tokat depremi KAF'ı tetiklemez dedi.

Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat'ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arslan, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu belirterek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı'nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na doğru 9 metre kaydığını söyledi. Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat'ın da bu hat üzerinde olduğunu belirtti. Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını açıkladı. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

FAYIN GÜNEYBATISINA DİKKAT

Fay üzerindeki hareketlenmenin fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada 'Bu fayın güneybatısındakiler dikkatli olmalı. Çatlak va hasarlı binalardan uzak durulmalı' dedi.

6.6'YA KADAR BÜYÜYEBİLİR

Tokat'ın Sulusaray İlçesi'nde meydana gelen 5,6'lık depremin, Tokat ve Yozgat il sınırında bulunan Buğdaylı fayında gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Bülent Özmen, 'Bu fayın yaklaşık 24 kilometre uzunluğunda ve doğrultu atımlı olduğunu görüyoruz. Genelde 6,6 büyüklüğüne varacak deprem üretme potansiyeline sahip bir fay. Bu depremin aslında Kuzey Anadolu Fayını yani ana büyük deprem üretme potansiyeli olan fayı tetiklemesi veya etkilemesi mümkün görünmüyor. çünkü orta büyüklükte bir deprem' diye konuştu.

5,6 büyüklüğündeki Tokat depreminden etkilenen Yozgat'ta 147 ev, 14 ahır ve 8 camiden hasar ihbarı yapıldı.

KIRILAN FAY HATTI GÖRÜNTÜLENDİ

tokat Buğdaylı Köyü'nde kırılmanın olduğu fay hattı drone'la görüntüledi. Deprem sırasında oluşan büyük yarıklar görüntüye yansıdı. Köy sakinlerinden Fatih Şahin, 'Yarıklar depremden önce yoktu. Depremden sonra oluştu. Deprem anında dışarıdayım yer patlamış gibi hissettim' diye konuştu.

37 KÖYDE 285 KONUT HASARLI

Tokat'taki 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından dün sabah hasarın boyutu netlik kazandı. Merkez üssü olan Sulusaray'da çekilen görüntülerde, depremin vurduğu bölgelerde binaların yıkıldığı, cami minarelerinin düştüğü, kayalarla kapanan yolların iş makineleri ile açıldığı görüldü. Hasar tespit çalışmaları sürerken bazı vatandaşlar geceyi sokaklarda ateş yakarak geçirdi. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, '3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar var. Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda hasar var' dedi.

CUMA NAMAZI STATTA

Sulusaray'da, camilere giremeyen vatandaşlar, cuma namazını bölgede belirlenen halı saha, okul bahçesi ve açık alanlarda kilim, hasır ve seccade sererek kıldı. Cuma namazı hutbesi sonrasında ise şükür duası yapıldı. Bu arada cuma namazı sırasında ilçede 3 büyüklüğünde artçı deprem oldu.

ENGELLİ ÇOCUKLARA KOMANDO ÇADIRI

Zihinsel ve bedensel engelli 3 çocuğu olan Mustafa Demirsoy, Sulusaray İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan deprem nedeniyle evlerine giremedikleri için bahçelerine çadır kurulmasında yardım talebinde bulundu.

Komandolar, yaklaşık 20 dakikada çadırı kurarak aileye teslim etti. Demirsoy, 'Bu, maddi açıdan ölçülmez. Manevi boyutu çok yüksek. Allah devletimize zeval vermesin' dedi.

İZMİR DEPREMİ 2020'NİN ARTÇISI

Bilim Akademisi Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege açıklarında dün meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin, 2020 yılında İzmir'de yıkıma neden olan 6,6 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu söyledi. Seferihisar açıklarında yaşanan depremin, 2020'deki depremle aynı fay üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Tüysüz, depremin başka bir depremi tetikleme ihtimalinin olmadığını belirterek, 'Bu fayda, 2020'de yaşanan 6,6 büyüklüğünden daha büyük bir deprem beklentimiz yok' dedi.

2024-04-20T06:31:59Z dg43tfdfdgfd